Josef Meinhardt
Geboren:
Auschwitz,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
1 maanden
Verblijfplaats onbekend
Josef Meinhardt is de zoon van Maria Steinbach en Johan Meinhardt. Hij werd op 23 mei 1944 geboren in Auschwitz en stierf er op 9 juli 1944.
Mami, mijn oma Maria Steinbach, was 24 toen ze werd gearresteerd, samen met haar tweejarig dochtertje Hélène en mijn 56 jarige overgrootmoeder Louisa Grasmück. Daarna werden ze overgebracht naar doorgangskamp Westerbork en in de veewagon richting Auschwitz weggevoerd. Het moet een verschrikkelijk zware reis voor hun allen zijn geweest. Bij aankomst zijn haar pasgeboren zoon Josef en haar dochter Hélène van anderhalf onmiddellijk door de Nazi’s weggenomen en vermoord. Mami moest onmiddellijk zware stenen dragen in het werkkamp. Door de overplaatsing naar het werkkamp ontliep mami op wonderbaarlijke wijze de massamoord op 3000 Roma en Sinti in het Zigeunerlager in Auschwitz.
De baby Josef, zijn zusje Hélène, mijn overgrootmoeder met nog heel veel dierbare familieleden hebben het allen helaas niet overleefd. Mami heeft Auschwitz wel overleefd, ze is onder andere via kamp Ravensbrück en de dodenmarsen teruggekeerd naar Eindhoven.
Op 9 mei 1944, werden zeven van de 13 volwassen Sinti mannen op de Zwaaikom door de politie opgehaald, voor de Arbeitseinsatz. Mijn grootvader Johan Meinhardt was één van hen. Vanuit Kamp Amersfoort zijn zes van hen een maand na het Zigeunertransport, nog naar Westerbork vervoerd, maar per ommegaande weer naar het 'SS-Konzentrationslager Herzogenbusch', Kamp Vught, gestuurd. Daar zijn zij vervolgens opnieuw tewerkgesteld.
Toen mami terugkwam uit Auschwitz was ze erg uitgeput en vermagerd. Ze herenigde zich met haar man Johan Meinhardt. Ondanks het leed dat hen te verwerken stond, kregen zij na de oorlog samen nog elf kinderen. Waaronder mijn vader, tata.
De Sinti-gemeenschap is zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog, ruim 500.000 Sinti en Roma uit heel Europa werden door het Nazi-regime vermoord. Vanuit Mechelen in België werden 357 Sinti gedeporteerd en vanuit Westerbork in Nederland 246 Sinti.
In mijn familie, de Meinhardts, zijn in totaal 50 slachtoffers te betreuren. Bij de Steinbachs staan er 424 slachtoffers in het archief.
Gehele gezinnen: mannen, vrouwen en kinderen zijn in Auschwitz en andere kampen vermoord. De Holocaust tekent ons huidige bestaan tot in elke generatie nog steeds. De diepe wonden die de Holocaust heeft nagelaten, de pijn en het verdriet zitten zo diep, dat de Sinti-gemeenschap er moeilijk over kan praten.
naambordje voor mami en een foto van mij met mami