< Lokale herdenkingen

Amsterdam-Oost, Kraaipanstraat 2024

Kraaipanstraat 33
1091 PG Amsterdam

Programma 2024 

Naambordjes maken: Ook dit jaar willen we met bewoners van de Kraaipanstraat en omliggende straten naambordjes maken voor Joodse bewoners die uit onze buurt zijn weggevoerd en vermoord. Vanaf 13 april zal een krat met lege plankjes te vinden zijn voor Kraaipanstraat 33 (huis van Petra Griffioen). Je mag een plankje uit de krat halen of even aanbellen voor wat meer informatie. 
Voor wie het fijn vindt om samen met anderen het ritueel van het maken van de naambordjes vorm te geven hebben we twee momenten geprikt:
Op dinsdagavond 30 april ben je vanaf 20.00 welkom bij Mijke de Hartog, Kraaipanstraat 17, om gezamenlijk aan onze naambordjes te werken. Op vrijdag 3 mei ben je vanaf 20.00 welkom op Kraaipanstraat 7 bij Myriam Emmen. 

Herdenking 4 mei: Op 4 mei zelf zal er een korte herdenking plaatsvinden. Tijd en programma worden later bekend gemaakt. 

Geschiedenis van de straat. In 1903 tekende Berlage het stratenplan van de Kraaipanstraat als onderdeel van de Transvaalbuurt. Het werd de eerste geplande arbeidersbuurt van Amsterdam, en een proeftuin voor de sociale woningbouw. De Transvaalbuurt ligt ingeklemd tussen de Ringvaart en de spoordijk. Deze ligging maakte met name de Kraaipanstraat – met ook nog een makkelijk af te sluiten poort – zeer geschikt voor de Duitse overheerser om Joodse inwoners te isoleren en vervolgens weg te voeren. Alleen al vanuit de Kraaipanstraat zijn in de jaren ’40-’45 ruim 150 Joden weggevoerd en nooit meer teruggekeerd.

Initiatiefnemers: Petra Griffioen, Eveline Alders en Mijke de Hartog uit de Kraaipanstraat. . 

Kraaipan.jpg